OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE DİL EDİNİMİ PROJESİ

Milli Eğitim Müdürlüğümüz Proje Koordinasyon Birimi Tarafından Hazırlanan Okul Öncesi Dönemde Dil Edinimi Projesi;Sayın Kaymakamımız Ahmet GÜLDEREN'in olurları ile okulumuzda pilot olarak uygulanmaya başlamıştır. Bu proje, Türkiye'nin Siirt iline bağlı Pervari ilçesindeki anaokullarında erken çocukluk dönemi dil edinimine odaklanmayı amaçlamaktadır. Projenin temel hedefi, çocuklara erken yaşlardan itibaren sağlam bir dil altyapısı oluşturmaktır ve bu hedef, Stephen Crashen'ın ifadesiyle "Dil, tasarlandığı amacı olan iletişim için kullanıldığında edinilir" prensibine bağlı kalmaktadır.

Temel Hedefler:

1. Erken Çocukluk Dönemi Dil Edinimi: Proje, dilin doğal olarak öğrenildiği ve kavrandığı kritik bir zaman diliminde dil edinimini desteklemektedir.

2. İngilizce Dil Eğitimi: Seçilen pilot anaokulundaki 5 yaşındaki öğrencilerin mevcut müfredatını inceleyerek, İngilizce dilini içeren bir programı entegre etmeyi hedefliyoruz. Bu yaklaşım, çocuklara sadece ana dillerini değil, aynı zamanda küresel bir dil olan İngilizceyi öğrenme fırsatı sunar.

3. Aylık İlerleme Programı: Belirlenen aylık temalarla uyumlu olarak öğretmen rehberliğinde bir program geliştirmek. Bu program, çocukların dil becerilerini kademeli olarak geliştirmeyi ve İngilizceyi iletişimsel bir bağlamda kullanabilmelerini amaçlamaktadır.

4. Öğretmen Kaynakları: Öğretmenlere, projenin hedeflerine uygun olarak geliştirilen kaynaklara erişim sağlamak. Bu kaynaklar, dil edinimini öğrenciler için keyifli ve etkili bir deneyim haline getirmek için interaktif oyunlar, hikayeler, şarkılar ve görsel materyaller içerir.

Bu proje, Pervari ilçesindeki anaokullarında dil edinimi konusunda bir dönüşüm başlatmayı hedeflemektedir.Erken çocukluk döneminde dil ediniminin avantajlarını vurgulayarak, çocuklara küresel bir perspektifkazandırmayı amaçlıyoruz. Projenin sonuçları, benzer kurumlarda uygulanabilir en iyi uygulama standartlarına katkıda bulunacaktır. Gelecekteki vizyonumuz, çocuklarımızı dil becerileri ve kültürel farkındalık açısından zengin bireyler olarak yetiştirmek ve dil edinimi konusunda öncü bir model oluşturmaktır.

05-03-2024